Tänk på det här

Vinlagringens optimala förhållanden - När du funderar över vilket utrymme du ska använda som vinkällare är det en fördel att ha klart för dig vilka egenskaper du vill återskapa i rummet. Har du ett naturligt utrymme som bockar av punkterna nedan - till exempel en jordkällare? Grattis till dig! Om inte, ha som mål att återskapa följande punkter.

• Temperatur

Det är viktigt att temperaturen är stadig och inte varierar upp och ner över tid. Gradantalet ska ligga i spannet 12–14 grader. Är rummet svalare än så går lagringen långsammare och är det varmare går lagringen fortare. Håller du dig inom det rekommenderade temperaturspannet utvecklas vinet i en bra takt.

• Luftfuktighet

Rätt luftfuktighet är lika viktig som korrekt temperatur. Om luften är för torr kan korken torka, medan en för fuktig luft kan förstöra flaskornas etikett och få korken att ruttna. Eftersträvansvärd luftfuktighet är cirka 70 %. Du kan mäta luftfuktigheten i ett rum med en s.k. hygrometer (fuktmätare).

• Skydd mot UV-strålar

Solens UV-strålar påskyndar vinets mognad vilket kan leda till att vinet oxiderar (åldras för snabbt). Vi använder endast LED-belysning för att inte påverka vinerna. För att kunna erbjuda förstklassig belysning- och ljussättning i vinkällaren samarbetar vi med vår partner Greatlight som är en av landets ledande aktörer inom belysning och ljusdesign.

 

 

Välj rätt utrymme för vinkällaren

Det är få förunnat att ha ett rum över som uppfyller vinlagringens alla optimala förhållanden. Om det saknas en eller ett par punkter gör det inget då det går att skapa klimatet själv. Exempelvis kan en klimatanläggning i vinkällaren öka luftfuktigheten och ett kylaggregat till vinkällaren säkrar att temperaturen hålls jämn i rätt gradintervall.

För dig som har en villa med källare är det i regel bäst att ha vinkällaren på norrsidan där solen inte ligger på så mycket. Detta gäller även övriga våningsplan eftersom temperaturskiftningar helst ska undvikas.

För dig som inte har så stora utrymmen att jobba med - var kreativ och tänk utanför boxen. Kanske har du ett förråd eller en annan vrå där du kan bygga en vinkällare? Eller har du plats under källartrappan? Vi hjälper dig att hitta en fungerande lösning!

 

Isolera vinkällaren

Vinkällaren ska helst vara helt isolerad och här gäller ju mer desto bättre. Isolera alla hålrum i golv, tak och väggar. Vi inreder endast med högisolerat glas.

Strukturera vinkällaren

Låt oss hjälpa dig med att hitta ett passande sorteringssystem innan du sätter igång med lagringen. Här finns det olika strategier att välja mellan men huvuduppdelningen är att vinkällaren består av två delar: konsumtionsfärdiga viner och viner du lagrar på sikt.

Vinställ hjälper dig att hålla ordning på samlingen och utgör en stor del av det estetiska intrycket i vinkällaren. Vissa föredrar att sätta dit skyltar i anslutning till flaskorna där du kan anteckna namn, tillverkare, vinets egenskaper samt vilken mat vinet passar till. Tänk på att undvika att alla dina viner mognar samtidigt.

Lokalisera dina favoritviner

Att planera vilka viner du ska lagra i din vinkällare kan vara ett tankekrävande arbete, men för dig med ett stort vinintresse är det en rolig och utvecklande utmaning.

Vissa vinkännare väljer att dela upp vinställen efter tillverkare, medan andra går för en uppdelning grundat på olika vinsorter. Ett tredje alternativ är att sortera efter mognadstakt, alltså när vinerna är drickfärdiga. Det är vanligt att förvara ”vardagsvinet” lite mer lättillgängligt närmast dörren.

Känn efter vilket sorteringssystem som passar dig. Du kanske till och med vill ha vinregistret digitalt så att du snabbt kan söka på vinnamnet och få fram hyllplats?

Inspiration

I vårt galleri finns massvis med bilder där du kan få inspiration till hur du kan inreda din vinkällare. Har du andra bilder på vinkällare som ökar vår förståelse för vilken inredningsstil du är ute efter får du gärna maila oss på info@vinlagring.se så lovar vi att kolla närmare på det!

Vi förverkligar dina vinkällardrömmar!

Vi på Vinlagring.se har lång erfarenhet att bygga vinkällare och har hjälpt hundratals kunder genom åren med allt från projektering till inredning. Vi hjälper både privat- och företagskunder. Vinkällaren har på senare år blivit en inredningsprodukt som till och med kan höja bostadens värde.

Vi bygger flera olika typer av vinkällare. Kanske är du ute efter en läcker vinkällarvägg som på ett presentabelt sätt visar upp dina viner där du och dina gäster kan se dem, utan att kompromissa med lagringsförhållandena. En annan lösning är en vinskåpsvägg med olika temperaturzoner för olika typer av vinlagring. En populär lösning som ser väldigt elegant ut.