Köpguide & Vanliga frågor

Att köpa saker man inte är expert på kan vara vanskligt. Här försöker vi lista de vanligaste frågorna för att hjälpa dig i ditt köp och förklara vad som kan vara bra att tänka på innan ditt köp. Med över 50 års erfarenhet i branschen är vi säkra på att vi kan hjälpa dig! Känner du att du fortfarande har frågor som är obesvarade är du alltid välkommen att höra av dig till oss på 08-755 95 90 eller info@vinlagring.se

Vi har ett brett utbud av vinkylar med olika modeller, storlekar, kapacitet och prisklasser, för privat eller professionellt bruk. I sortimentet finns det även vinkylar för inbyggnad eller integrering i köket, stora vinkylar och små, fristående modeller. Kort och gott, det finns vinkylar som uppfyller alla behov och önskemål!

 
 

Vad är ett vinlagringsskåp?

Vinlagringsskåp är avsedda för experter, finsmakare samt samlare med höga förväntningar – men framförallt även för dig som vill prova på att lagra vin!
Våra vinlagringsskåp är konstruerade för långsiktig lagring av dina bästa flaskor, detta för att långsamt låta dem komma till full mognad, genom att återskapa de förhållanden som du hittar i gamla underjordiska källare.

Lagra vin - temperatur?

Lagringstemperaturen i ett vinlagringsskåp är samma för alla viner – närmare bestämt 12 grader.

Byggt för att lagra vin i längre perioder

Ett vinlagringsskåp har samma grundfunktion som en vinkyl, men innehåller även ett aktivt kolfilter för att rensa bort oönskad lukt och har en funktion för aktiv fuktsättning av luften, vilket den gör genom att återanvända frostvatten. Dessa två funktioner är överflödiga i en vinkyl, men mycket nyttiga om du ska lagra ditt vin i längre perioder, vilket du gör i just ett vinlagringsskåp.

Utöver detta är funktionen på ett vinlagringsskåp byggt för att hantera många flaskor. Flera modeller har en krittavla på insidan av dörren, där du ska kunna dokumentera vilka viner du har och hur länge de har legat i kylen.

Vin
 
 
 
Vin

Vad är en vinkyl?

En vinkyl är generellt ett enklare skåp för kylning av dina viner till rätt serveringstemperatur. Vinkylar är den absolut vanligaste typen av vinskåp på marknaden. Är du intresserad av att kunna avnjuta dina viner vid korrekta serveringstemperaturer, då är en vinkyl en god investering. Våra vinkylar finns i flera varianter och storlekar:

Fristående vinkylar

Fristående vinkylar är den vanligaste varianten. Dessa placeras fritt i hemmet, men det du bör tänka på är att en fristående vinkyl behöver 10 cm fritt utrymme runtom, för att ventileras på ett korrekt sätt.

Vinkylar för inbyggnad i skåp / under bänskiva

Inbyggbara vinkylar i skåp eller under bänkskivan passar dig som vill att vinkylen ska passa in i den övriga köksinredningen på ett snyggt sätt. Våra inbyggda modeller kan enkelt placeras under köksbänken utan någon sockel framför.

 
 
 
 
 
 

Vad är ett multifunktionslagringsskåp?

Ett multifunktionslagringsskåp fungerar för såväl vinälskaren som den seriösa amatören. Multifunktionslagringsskåpen är stora och påminner till utseendet om ett vinlagringsskåp. Skillnaden är dock att multifunktionslagringsskåp är utformade för att lagra viner, samtidigt som de innehåller både ett kallare och varmare serveringsområde – allt i ett och samma vinskåp!

Hela kylen har nämligen en stigande temperatur, där det är kallast i botten och blir varmare ju högre upp man kommer. På detta sätt kan man ha viner i såväl olika serveringstemperaturer som lagringstemperatur, trots att skåpet är en enda zon.

Vilket skåp ska jag välja?

Är du osäker på vilket vinkylskåp som passar in hos dig? Tveka inte på att höra av dig till oss på 08-755 95 90 eller info@vinlagring.se.

Vin
 
 
 
 

Hur många flaskor får plats?

Vinflaskor finns i många olika storlekar och former. För att kunna ange en flaskkapacitet i vinkylen används därför en standardiserad flaskform (75 cl. bordeaux). Normalt sett innehåller en vinsamling flaskor med olika former (bordeaux, bourgogne, champagne, riesling o.s.v.), och därför bör du räkna med att vinkylens kapacitet blir cirka 70–80 % av den angivna flaskkapaciteten.

 

Ljudnivå

Vinkylen kommer att avge ett visst ljud från kompressorn och fläkten som cirkulerar luften i vinkylen. Våra vinkylar har en ljudnivå på mellan 38 och 41 dBA.

 

Rätt luftfuktighet

Rätt luftfuktighet är lika viktig som vinkylens temperatur när det gäller förvaring av vin. I nordiska hem är luftfuktigheten 20–40 %, vilket är alldeles för lågt för att lagra vin. Om luften är för torr kan korken torka, medan för fuktig luft kan förstöra etiketterna på flaskan och få korken att ruttna. Den rätta luftfuktigheten vid lagring av vin bör vara 50–70 %, vilket alla våra vinkylar uppfyller.

 

Inte bara för vinflaskor

Ett vinkyl är också en perfekt plats för att förvara ditt bag-in-box-vin – ta ut påsen ur kartongen och lägg den i vinkylen. Vinkylen passar dessutom perfekt för förvaring av cigarrer, choklad, gin och andra spritsorter.

 
 
 
 
 
 
 

Hur stor vinkyl behöver jag?

En vinsamling tenderar att växa, och det snabbt! Därför är det klokt när du investerar i en vinkyl för första gången att köpa en som har 25–50 % större kapacitet än din nuvarande vinsamling, om utrymmet och budgeten tillåter.

Vinkyl för inbyggnad, integrering och fristående placering. Vi har vinkylar som kan byggas in eller integreras i köket, stora vinkylar och små, fristående modeller.

Vin
Vin
 
 
 

En bättre vinupplevelse

Vin som förvaras på rätt sätt och vid rätt temperatur ger bättre smak och en ännu bättre vinupplevelse. Samtidigt ger korrekt förvaring av vinet bättre hållbarhet. Den korrekta serveringstemperaturen är viktig med hänsyn till typen av vin och druva samt vinets mognadsgrad. Om du förvarar vinflaskorna i en vinkyl får du optimala lagringsförhållanden för din vinsamling!

 
 
 
 
 
 

Kylteknik

Våra vinkylar använder kompressorteknik eller termoelektrisk kylteknik. Med en kompressor kyls vinkylen på samma sätt som i ett vanligt kylskåp. En kompressor ger upphov till lite ljud och vibrationer. För att skydda vinet från vibrationerna har vi utvecklat särskilda vibrationsdämpare som i hög grad absorberar vibrationerna i vinkylen. De mindre, fristående vinkylarna använder termoelektrisk kylning där temperaturen i vinkylet justeras elektroniskt. För att uppnå önskad temperatur i dessa vinkylar är det viktigt att vinkylarna står fritt med god ventilation runt om och i normal rumstemperatur på 20–25 °C. Eftersom de termoelektriska vinkylarna inte har någon kompressor avger de därför mindre ljud och är vibrationsfria.

Vin
 
 
 
Vin
 
 
 

Temperaturzoner och inställningar

Våra vinkylar är försedda med en, två eller tre temperaturzoner. Alla temperaturzoner går att styra individuellt. En vinkyl med två temperaturzoner har ett temperaturområde på 5–22°C, där den kallaste zonen går att ställa in på 5–12°C och den andra zonen på 12–22°C. Det går dock inte att ställa in båda zonerna på 12 °C. Det måste finnas en skillnad på 1°C mellan de båda zonerna (en zon kan ha 12°C, men den andra måste då ha 13°C). För lagring av ett serveringsklart vitt vin bör du ställa in temperaturzonen på 6°C, och för rött vin 14°C. Vid långtidslagring av vin i vinkyl bör du ställa in temperaturzonen på 10-12°C, vilket är optimalt för alla typer av vin. 

Vin
 

Fem gyllene regler för vinlagring

Konstant temperatur

För åldring och lagring av vin ska det vara en konstant temperatur på 12 grader, då mår vinet som bäst. Variationer mellan 10-14 grader är ok. Vid servering av viner gäller dock helt andra temperaturer, och då kan det vara bra att ha flera olika temperaturzoner.

Inga vibrationer

Vibrationer är skadligt för vinet och därför vill man minimera dessa. Trähyllor absorberar vibrationer bättre än metall, och är därför att föredra. Det allra viktigaste är dock att kompressorn är utrustad med dämpare som gör den vibrationsfri. För serveringskylar är dock inte detta lika viktigt.

Inget ljus

Ljus snabbar på ett felaktigt sätt upp mognadsprocessen för viner. Därför har ett äkta vinlagringsskåp alltid en solid dörr. Vill man tvunget använda glasdörr för utseendets skull måste den vara UV-skyddad. Ljus på insidan, som tillexempel finns i kylskåp, ska undvikas helt. Led-ljus är dock okej att använda.

Ingen lukt

Korken blir ofta sämre med åren, och släpper då in lukt i flaskan. Därför är det viktigt att man håller luften i vinkylen ren och fri från lukt. Det gör man bäst med ett kolfilter, men en bra cirkulation kan också vara en okej lösning.

Lämplig fuktighet

Vinets bouquet mognar genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %. En äkta vinkällare håller alltid en fuktighet mellan 50-75 %, då högre fuktighet kan skada etiketterna på vinet. Väldigt få vinkylar tar idag hand om luftfuktigheten på ett korrekt sätt. Det krävs oftast att man satsar på ett vinlagringsskåp för detta.

 

Serveringstemperatur för vin

Rätt temperatur på vinet du serverar är viktigt för att få en optimal upplevelse. Ofta ser man att röda viner serveras för varma, och vita viner för kalla. Ett vin som är för varmt eller för kallt förlorar sin arom och smak och kan uppfattas som ett dåligt eller förstört vin.

I allmänhet kan man säga att ett vin hellre ska serveras något för kallt än för varmt. Temperaturen kommer alltid att stiga något när vinet ställs fram på bordet och hälls upp i glasen. Därför kan ett bra tips vara att ställa in temperaturzonen i vinkylen på 1–2 °C lägre än den avsedda serveringstemperaturen.

En enkel regel för serveringstemperaturen är att ett ungt och enkelt vin ska vara något avkylt. För äldre och mer komplexa viner bör serveringstemperaturen vara något högre. Detta gäller både vita och röda viner.

Vitt vin gör sig bäst när det serveras vid en temperatur på mellan 7–10 °C, beroende på vilken typ av vitt vin det handlar om. En torr riesling serveras till exempel något kallare än en fyllig chardonnay.

Rött vin serveras vid 12–18 °C, även här beroende på vilken typ av rött vin det gäller. Till exempel serveras en lätt och fruktig valpolicella något kallare än ett fylligt bordeauxvin. Om du förvarar vin för långtidslagring i vinkylen är serveringstemperaturen inte lika viktig. Då kan både rött vin, vitt vin och mousserande vin lagras vid samma temperatur, cirka 10–12 °C.

Med en vinkyl med två temperaturzoner kan du ställa in den ena zonen för serveringsfärdigt vitt vin och den andra zonen för rött vin. Du kan också dela upp skåpet i en zon för vin med serveringstemperatur och den andra zonen för långtidsförvaring – det finns många olika möjligheter!

Här nedan visas en lista över vilka serveringstyper som rekommenderas för olika typer av viner. Kom ihåg att det kan vara bra att ställa in temperaturen i vinkylen 1–2 °C under det visade värdet, eftersom vinernas temperatur kommer att öka något efter att de har serverats.

 
Vin
 
 
 

Rekommenderad serveringstemperatur

Mousserande viner: 6 – 8°C
Champagne: 8 – 11°C
Lätta och torra vita viner: 7 – 9°C
Fylliga vita viner: 9 – 12°C
Lätta röda viner: 12 – 14°C
Medelfylliga röda viner: 14 – 16°C
Fylliga och kraftiga röda viner: 16 – 18°C
Starkvin, portvin: 16 – 18°C

Boka ett kostnadsfritt möte med oss!

 
 
 
Vin
 
 
 

Showroom

Välkommen att besöka Sveriges största utställning av vinkylskåp och vinlagringsskåp.
I vårt showroom finns några av våra exklusiva vinkylar.
Där får du även hjälp av vår kunniga personal när du ska välja ut vilken kyl som passar just er.
Vi har ett showroom i Danderyd och ett mindre på Lidingö.
ÖPPETTIDER: Danderyd Mån-Fre 10:00 - 19:00. Lör 10:00 - 17:00. Sön - 11:00 - 17:00.

 
 
 

Leverantörer

På vinlagring.se erbjuder vi ett sort urval av produkter från de bästa leverantörerna. Här hittar du ett explock av de leverantörer vi använder oss av.