OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

VINTILLBEHÖR


hero

VINMAGASINET - WEDNESDAY, 02 JUNE, 2021

VINMAGASINET

Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.


VINTILLBEHÖR - NÖDVÄNDIGA HJÄLPMEDEL ELLER TREVLIGA TILLSKOTT?

När det kommer till vin finns det en uppsjö av olika tillbehör som påstås kunna ge oss en förhöjd smak av vinet eller underlätta din hantering av vinflaskan. Men vilka tillbehör är det som faktiskt verkar för en bättre smakupplevelse och man som vin-njutare behöver ha hemma? Vi ställde frågan till Maximilian Hermelin, utbildad sommelier på Grythyttan. Med flera års erfarenhet av olika roller inom restaurangbranschen arbetar Maximilian idag med att vägleda intresserade kunder inom vinlagring och vinkylar - faktiskt stjärnan i vårt eget showroom i Stockholm!


Men för att börja från början - vilka vintillbehör finns det Maximilian?

”Det vanligaste tillbehöret är självklart vinöppnaren i alla dess typer och slag - allt från enklare och manuella till batteridrivna och mer automatiska öppnare. Sen finns det även en uppsjö av dekanteringskaraffer, vakuumförslutare, droppskydd, droppstopp, vinkylare, munstycken för oxidering och olika uppmärkningar. Och detta är bara några delat - listan kan göras lång! Det finns dock ett urval av dessa som är riktigt bra att ha hemma medan andra kanske mer är roliga tillskott till ditt hemmasortiment.”imageimage


Men vilka tillbehör ser du är bra att ha hemma?

”En riktigt bra vinöppnare är ett måste! Här väljer du självklart den som passar just dig bäst men jag vill slå ett slag för den enklaste av dem alla - sommelieröppnaren. Det är en bra och enkel vinöppnare som inte tar stor plats - och alltid funkar! Ett bra tillskott till en sommelieröppnare att ha hemma är även en bladöppnare - en vinöppnare anpassad för äldre vin där flaskans kork hunnit bli torr och riskerar att gå sönder om du öppnar den med en vanlig vinöppnare. En bladöppnare skjuter du in mellan kork och flaska och vrider upp korken för att på så sätt undvika att få bitar av kork i vinet.

Ett tredje bra tillskott att ha hemma är en dekanteringskaraff. En dekanteringskaraff hjälper dig att få bort fällning som kan finnas i äldre vin samt att du oxiderar och luftar vinet innan servering. Oxideringen innebär att du får bort de mest distinkta sträva och syrliga tonerna och på så sätt får fram en bättre smak.

Avslutningsvis är rätt glas för dina favoritviner bra att ha hemma - och vill du lära dig mer om vinglas så ska du läsa Guide:vinglasskolan (eller Vinmagasinet: Det rätta glaset! ) med Maximilian (länk).Finns det något tillbehör som du ser är onödigt?

”Svårt att säga att det finns något tillbehör som är direkt onödigt, alla fyller en funktion, så skulle säga att det är upp till var och en vilka man ser ett behov av baserat på vilket vin och intresse man har. Men alla tillbehör tillgängliga är såklart inte nödvändigt att ha hemma för att kunna njuta av sitt vin! Men är man sugen på något kul tillskott till sitt tillbehörssortiment där hemma så skulle jag tipsa om att införskaffa en sabreringssabel - det är en kul sak som sätter guldkant på tillfället!”