OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

VINGLASSKOLAN - DEL.1


hero

VINMAGASINET - FRIDAY, 24 SEPTEMBER, 2021

VINMAGASINET

Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.


VINGLASSKOLAN - DEL.1

Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. Här får du lära dig det viktigaste för att få avnjuta ditt vin under de bästa förutsättningarna. Tveka inte att fråga oss om du har några frågor om vinglas eller vinlagring.


VINGLASETS FORM OCH STORLEK HAR STOR BETYDELSE

När vi ska dricka ett riktigt gott och fint vin, eller vardagsvinet för all del, så glöms nästan alltid glasets form och storlek bort. Detta även allt för ofta på både barer och restauranger. Oftast saknas kunskapen om glasets betydelse för att framhäva vinets smak och doft hos bartenders och serveringspersonal. Ett glas i hög kvalitet är gjort av ett tunt glas eller kristall. Glaset bör kona sig till en tunn fin kant upptill. Detta för att centrera dofterna för näsan och förhöja upplevelsen av vinet i både doft och smak. Glasen bör också vara tillverkade i stora kupor för att du ska kunna snurra vinet, och smala toppar för att behålla doften.imageimage


GRUNDERNA I ATT VÄLJA VINGLAS

Vinglaset ska gärna ha en lång stjälk. Detta för att du ska kunna hålla i glaset utan att du behöver vidröra kupan. Detta för att inte påverka vinet i temperatur med värmen från händerna. Det är självklart trevligt att slippa fingeravtryck på kupan. Glas av allra bästa kvalitét tillverkas av blykristall. Detta beror på att blykristallglas inte bara är vackra estetiskt, utan att blykristallglas har mycket högre ljusbrytning än standardglas. Något mer som gör att blykristallglas är att föredra, är för att blykristallen har en grövre yta som hjälper vinet att andas - vilket i sin tur frigör vinets aromer. Vinglas gjorda på blykristallglas tenderar också att vara tyngre vilket gör dem trevligare att använda. Rengöringen av ett vinglas är oerhört viktigt. Att sitta och pusta sina glas är inte ”bara” för att det ska se snyggt ut. Vinglasets renhet har en direkt påverkan på vinet. Detta syns väldigt tydligt på speciellt Champagne. Om champagnen är serverad i ett putsat och rent glas ser man hur bubblorna bildar en vacker pelare i mitten av glaset, men serveras det i ett ”smutsigt”/opolerat glas sprids bubblorna i glaset och klättrar gärna upp på glasets kupa.


GRUNDER I VINGLASFORM

Det finns inga vetenskapliga studier om huruvida en viss vinglasform har mer effekt på smaken av olika typer av vin eller inte, men formen av det individuella vinglaset kan hjälpa till att koncentrera de olika aspekterna av vinet, så som doft och smak.imageimage


VINGLAS FÖR RÖDVIN

Ett vinglas för rödvin har i allmänhet en bredare kupa och är oftast lite rundare i formen, detta beror på att man vill påskynda oxidationsprocessen, för att utveckla vinets arom och smak.

Burgundy Vinglas: Detta vinglas har en bred kupa, perfekt för den känsliga aromen hos subtila viner som Pinot Noir. Den är formad för att hjälpa till att rikta flödet av vinet mot spetsen på din tunga.

Bordeaux Vinglas: Med en något mindre skål, har skapats för att användas för fylliga viner så som Cabernet Sauvignon och Syrah. Formen är avsedd att styra flödet av vin mot baksidan av din mun.


VINGLAS FÖR VITVIN

Ett vinglas för vita viner så finns det många olika typer av vinglas att välja mellan. Från långa smala champagneflöjter till stora breda vinglas som de som används för röda viner. Om du dricker en Chardonnay som åldrats i ek, välj då ett vinglas med stor kupa för att öka oxidationen, vilket förbättrar smak och arom. De flesta vita vinglas tenderar att ha en mindre öppning för att hjälpa till att bevara smaken av vinet och reducera oxidationshastigheten.


VINGLAS FÖR CHAMPAGNE

Ett vinglas som utformats för att användas för mousserande viner och Champagne, är oftast högt och smalt för att hålla kvar bubblandet i vinet under en längre tid.