Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.
VINETS ROLL I VÅR HISTORIA
Att vin är en dryck med mångårig historia känner vi nog alla till men har du koll på vilken roll vinet spelat för vår ekonomiska och kulturella utveckling? Den historian är minst sagt spännande och därför bjuder vi i denna del av Vinmagasinet på en kort överblick - hoppas du blir lika fascinerad som vi!
Vinodlingen - från frö till färdigt vin
Vinodlingens historia är djupt rotad med Europas utveckling och kulturen i medelhavsområdet. Antagligen så jäste nomadfolk vilda druvor och bär till vin redan för över 6000 år sedan och vid övergången till ett mer bofast levnadssätt så var vindruvor tillsammans med oliver och fikon bland de första vilda frukter som människan började odla. Med Faraonernas Egypten upplevde vinodlingen en första blomstringstid och under deras herravälde utvecklades vinodlingstekniken och tillverkningen med vetenskaplig noggrannhet där man pressade saften med metoder som sedan skulle tillämpas under tusentals år.
Från odling till handel
Även Vinhandeln blommade först i Egypten vid Nilens delta, där snabba skepp fraktade det flytande guldet till de viktigaste handelsplatserna runt medelhavet. Flera historiker hävdar även att grunderna till vår moderna ekonomi, dvs pengar, avtal, betalningssystem, domstolar, redovisning, revision och handelsyrken, ja till och med att våra talsystem och tidsmått har sina rötter i faraonernas vinhandel. Och även då Egypten var vad man vet starten på vinets civilisation i större skala så har även grekerna spelat en viktig roll i att sprida vinet till världen.
Genom sin handel med egypterna spred grekerna under andra årtusendet f Kr först vinet i sin del av världen och framför allt involverade vinet som en del av den grekiska kulturen. Överallt i det antika Grekland fanns det vinodlingar och vinet blev så viktigt för grekerna att de förklarade att det var en gåva från en gud: Dionysos, även kallad Bacchus, som hade skapat vinstocken och med gudomlig makt låtit vin, mjölk och honung sprudla ur marken.
Vinets spridning i världen
Grekerna erövrade allt fler områden runt Medelhavet och införde vinkulturen i sina nya kolonier. Detta gjorde att Sicilien, Syditalien och Sydfrankrike började spela en roll för utvecklingen av europeisk vinodling redan tidigt och utvecklingen blomstrade än mer under Romarrikets spridning i Europa. Och det är tack vare denna stormakt som vi i dag har den utbredda odlingen av vin - från södra Europa med stora producenterna Italien, Spanien och Portugal ända upp till norr med Tyskland, Österrike och faktiskt Sverige.
Att vinet inte skulle stanna enbart i Europa var givet när Kolumbus gav sig ut på sina världsomseglingar under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal vilket innebar att även europeiska vinstockar nådde den amerikanska kontinenten. Under mitten av 1500-talet anlades de första vinodlingarna i Chile och Sydamerika kom därför i gång med sina vinodlingstekniker långt innan Nordamerika.
Ja att vinet verkligen haft en fascinerande roll för vår civilisationsutveckling och sannolikt varit en stor bidragande faktor till dagens ekonomisystem och kulturutveckling är givet och drycken har idag en etablerad del av många av våra kulturer. Och utvecklingen är inte klar - vi ser fram emot dess fortsatta resa!
Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.