Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.
VIN + MAT - DEN ULTIMATA UPPLEVELSEN!
Somliga menar att avnjuta god mat utan ett gott vin som komplement till är lika illa som att skåla i vatten. Vi är benägna att hålla med, det är få saker som passar så bra ihop som mat och vin tillsammans! För att lära oss mer om hur man kan kombinera dessa njutbara delar frågade vi en sann livsnjutare med stort intresse för vin och mat - Anja Slind-Näslund. Anja är utbildad sommelier med en förkärlek till franska viner och fransk kultur. Och det är nog inte så konstigt efter att ha levt 15 år i Frankrike - något som även syns i hennes vinkällare där du hittar viner från Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Här kommer Anjas tips - läs och njut!
Vin är först och främst en måltidsdryck, och rätt vin tillsammans med rätt mat ger otroliga smakupplevelser! Traditionellt sett har man ofta fått lära sig den generella regeln av att vitt vin har man till fisk och rött vin till kött, och sen fick det bära eller brista vilken sorts vin som kom på bordet. Det är dock lite mer komplicerat än så. För att förstå vilket vin som passar till vad är det bra att börja titta på vilket tillbehör som serveras till huvudingrediensen samt hur rätten är tillagad. Är den grillad, stekt eller ångad? Är tillbehören en fet gräddsås, en lättare skysås eller bara pressad citron? Jag tycker vi ska se mer på maträtten i sin helhet än på själva proteinet på tallriken. Detta gör det också lättare att hitta det perfekta vinet med hjälp av Systembolagets beskrivningar på hylletiketten. Nedan ger jag tips på hur grundsmakerna upplevs olika i kombination med vin men jag vill även tipsa om att förutom grundsmakerna även tänka på konsistensen, aromerna och fylligheten i rätten. Huruvida maten är sval eller tempererad, om den uppfattas som fet eller mager samt om konsistensen är knaprig eller len. Det är viktigt att maten och vinet ska fylla ut och komplettera varandra - en smak får inte ta över en annan. Då har du hittat den rätta kombinationen, eller 1+1=3 som man brukar säga! I slutändan är det dock viktigast att man själv gillar det man äter och dricker till, så kan vinexperterna tycka och tänka vad de vill.
NÅGRA ÖVERGRIPANDE TIPS!
Rött vin
Rött vin är perfekt till gott kött, tänker du! Visst finns det röda viner som passar utmärkt till kötträtter - men det finns flera andra delar där rött vin passar lika bra eller bättre till! Rött vin finns i otaliga variationer från det unga fruktiga Beaujolais Nouveau till ekfatslagrade årgångsviner. Möjligheterna är otaliga, från en fiskrätt beroende på tillagningen, pastarätter och självklart kötträtter. Viltkött kräver till exempel ett kraftigare vin, gärna med toner av torkade bär, medan ett ljusare kött gör sig bättre med ett bärigare, friskare vin. Enklare mat passar bättre med ett enklare vin, medan en mer smakrik rätt avnjutas bäst med ett mer komplext vin.
Vita viner
Det klassiska svaret man kan vänta är väl fisk och skaldjur. Men jag vill slå ett slag för osten! Vilket vin man ska använda till ostbrickan är nog den vanligaste frågan jag fått som sommelier. En fråga man kan skriva en roman om, men jag skall svara kortfattat - det finns inte ett enskilt vin som passar till alla ostar. I en perfekt värld får man ett glas till varje ostbit. Portvin till blåmögelosten, torr äpplecider till brie och Muscat till comté och så vidare. Mitt bästa tips, om jag måste välja en flaska, är ett vitt vin från Rhône med sina toner av gula äpplen, honung och nötter.
Rosévin
Föreställ dig att det är sommar och du sitter på en brännhet uteservering i en liten by i Provence där högljudda fransmän ilar förbi med baguetten under armen. Du inväntar din fantastiska entrecôte och kyparen kommer ut med din dricka. I detta glas vill du inte ha ett kraftigt rött vin i värmen. Ett bättre val här är ett rosévin som ger dig en upplevelse av svalt och svalkande men ändå med en viss strävhet. Rosévin ersätter i många fall det röda vinet där man av olika orsaker inte vill ha rött även om det skulle passa. Rosévin kommer i olika nyanser; från den sköraste ljust laxrosa, till mer fylliga, djupa rubinfärgade och därmed strävare varianter. Man kan nästan undra om det var ett mörkt rosévin eller ett ljust rött vin man just fick serverat.
Mousserande vin
Mousserande vin har blivit ett slags symbol när något ska firas, men mousserande är ett rätt skickligt vin även till mat! Mousserande vin kommer i oändliga sorter från hela världen, från knastertorra till söta dessertvarianter, vita, rosé och även röda varianter såsom den italienske Lambruscon. Mousserande viner kan vara spritsiga, pärlande, med fina små bubblor eller större bubblor och just kolsyran gör att aromerna i maten förstärks samt att den höga syran som framför allt finns i Champagne verkar aptitretande och rensar upp i munnen mellan tuggorna.
VISSTE DU?
- Vin och mat är även en geografisk fråga, det vill säga att en regions mat-, och vinkultur hänger ihop. Ett exempel på det är den franska chèvre som görs i Loiredalen - där odlas och produceras vinerna på druvan sauvignon blanc vilket är ett perfekt vin för just getost! Eller spanska pintxos med ett glas lokal cava.
- Det finns råvaror som inte alls är kompatibla med vin - några exempel är icke tillagade grönsaker såsom sallad, färsk tomat samt ägg. Men som tur är finns det så kallade smakbryggor som räddar middagen; olivolja, nötter och salt för att nämna några. Testa hemma med en färsk tomat och ett strävt rött vin, inte gott! Ringla på lite olivolja och flingsalt och prova igen. Vilken skillnad, eller hur?
- Tycker du vinet är surt, tillsätt mer syra i rätten - en klick crème fraîche eller en droppa citron balanserar och gör underverk.
GRUNDSMAKER I MATEN
Sötma i maten
- ökar upplevelsen av strävhet, syra och beskhet i drycken
- minskar upplevelsen av sötma i drycken
Sälta i maten
- minskar upplevelsen av strävhet, syra, beska och sötma i drycken
Syra i maten
- ökar upplevelsen av sötma i drycken
Beska i maten
- ökar upplevelsen av sötma, beska och umami i drycken
- minskar upplevelsen av sälta och syra i drycken
Umami i maten
- ökar upplevelsen av beska och strävhet i drycken och kan även ge intryck av en metallisk smak på vinet
Hetta i maten
- ökar upplevelsen av beska, strävhet och även alkohol i drycken
- minskar upplevelsen av sötma och syra i drycken
GRUNDSMAKER I DRYCKEN
Sötma i drycken
- ökar upplevelsen av beska och syra i maten
- minskar upplevelsen av sötma och hetta i maten
Sälta i drycken
- minskar upplevelsen av beska, sötma och syra i maten
Syra i drycken
- ökar upplevelsen av sötma i maten
- minskar upplevelsen av beska, syra och hetta i maten
Beska i drycken
- ökar upplevelsen av sötma, beska i maten
- minskar upplevelsen av sälta och syra i maten