Mat till Barolo? - GassåsWine tipsar
Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. Vi är övertygade att Piemonte överlag tog ett enormt steg framåt då man på 50-talet började se producenter som började vinifiera och buteljera enskilda vingårdslägen, för att få fram terroiren ur Barolos fantastiska sluttningar.
Piemonte är utan tvekan en av Italiens mest kända. Namnet Piemonte betyder ”vid bergets fot”. Många är de turister som årligen vallfärdar till denna sköna region. Landskapet är mycket vackert och domineras av små kullar. Regionen är känd för sina fylliga röda viner på druvan Nebbiolo. Nu ser vi allt fler Barberor och Dolcettoviner som visar prov på modern vinmakning, enorm frukt, massor av färg samt läcker lagom arom av nya fat. Medan Barolovinerna ännu bör sparas några år går många av Barberorna att drickas unga. Barbera kunde fram tills för två år sedan titulera sig Italiens mest odlade blå druvsort. Under senare år har Barberadruvans popularitet vuxit. Detta i takt med att Nebbiolo-vinerna hastigt stigit i pris.
Barolo, känd som kungen av viner från Piemonte-regionen i Italien, är en robust och kraftfull rödvinsort som ofta förtjänar lika imponerande maträtter.
Här är tio tips på maträtter som passar utmärkt med en flaska Barolo:
1. Ossobuco alla Milanese: En klassisk milanaisk rätt med långsamt tillagat kalvlägg, serverad med en saffranssmaksatt risotto. Barolos fylliga smak kompletterar den rika och örtiga såsen perfekt.
2. Tagliata di Manzo: En enkel men elegant italiensk biffskiva, ofta serverad med rucolasallad och parmesan. Barolo kompletterar den kryddiga biffen med sina kraftfulla tanniner.
3. Trifolati di Funghi: En läcker svampsauté med vitlök och persilja. Den jordiga smaken av svamparna går hand i hand med Barolos komplexa smaker.
4. Risotto al Tartufo: En krämig svamprisotto smaksatt med tryffelolja eller färska tryfflar. Barolo höjer upplevelsen med sina rika och jordiga toner.
5. Pappardelle al Cinghiale: Breda bandpasta serverade med vildsvinssås. Barolos strama tanniner balanserar smakrikedomen hos vildsvinssåsen.
6. Polenta con Funghi: Gräddig polenta toppad med sauterade svampar och en generös mängd parmesanost. Barolo förstärker polentans krämighet och svamparnas fyllighet.
7. Bistecca alla Fiorentina: En tjock, grillad biffstek, kryddad med enkla ingredienser som salt och olivolja. Barolo ger en imponerande kontrast till den saftiga biffen.
8. Peposo: En toskansk kötträtt som vanligtvis görs med nötkött, kryddad med svartpeppar och serverad med färskt bröd. Barolos intensitet kompletterar kryddigheten i pepparn.
9. Tajarin al Tartufo: Färska äggpastasträngar kastade med tryffelsås. Barolo höjer smakerna i denna luftiga och fylliga rätt.
10. Brasato al Barolo: Långsamt kokt nötkött i Barolo-vin, ofta serverat med rostade rotsaker. Detta är en rätt där Barolo både är en ingrediens och en perfekt följeslagare.
När du kombinerar Barolo med dessa rätter, kom ihåg att även om vinet är kraftfullt, kan det vara bra att låta det lufta en stund före servering för att mjuka upp tanninerna och låta dess komplexa aromer utvecklas fullt ut.
Smaklig måltid!
Läs hela artikeln här: Länk