Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.
LIVET SOM SOMMELIER - EN PASSION OCH INTE BARA ETT YRKE!
Vi har alla hört talas om den åtråvärda och mytomspunna titeln av Sommelier. Men vad lär man sig egentligen och hur använder man kunskapen? Vi frågade någon som verkligen vet - Maria Dahl, ägare av Vinoduo, utbildad sommelier via Vinkällan samt certifierad inom det prestigefulla ”French Wine Sholar”. Via det egna företaget Vinoduo erbjuder Maria vinprovningar till privatpersoner och företag i Göteborgsområdet och om ni har tur kanske ni även kan träffa Maria på Ästad Vingård, där hon hjälper till vid behov med vingårds vandringar och vinprovningar.
Besök Maria här och läs mer om henne! Vinoduo
VAD INNEBÄR DET ATT VARA SOMMELIER FÖR DIG MARIA?
”Min roll som sommelier är att väcka nyfikenhet hos andra. Jag ser att min främsta uppgift inte är att specifikt lära de jag träffar om alla detaljer om vin utan att väcka deras nyfikenhet och underlätta för dem att uppleva vinet på ett så bra sätt som möjligt.
För mig är storytelling en viktig del - att kunna förmedla historian och storyn bakom vinerna jag presenterar på vinprovningarna för att inspirera och få en känsla för vinet men även inspirera till att prova och jämföra olika viner för att förstå skillnaden mellan exempelvis de industriella vinerna och hantverksviner. Ett hantverksvin är ett vin med småskalig produktion från de mindre passionerade producenterna - ett vin odlad på frisk jord med liten påverkan av människan.
Jag hoppas helt enkelt att man vågar lite nytt och upplever skillnaderna i smak!”
HUR BLIR MAN EN SOMMELIER?
”Under utbildningen till Sommelier lär du dig allt - från ranka till druva och druva till vin. Du ska som Sommelier känna till de viktigaste delarna av världens vinproducerande områden gällande de största producenterna, områdets jordmån, floder och berg med dess påverkan på vinet tillsammans med processen för framställan av vinet. Utöver teori och skriftligt prov på detta har man även en praktisk del - smaktest - där du måste kunna tala om vilket vin du har i glasen.
Här kommer ett övergripande upplägg på den utbildning som jag gick:
Steg 1
- Baskunskaper om vin, världens viktigaste vindistrikt, druvsorter, typer, stilar och olika länders vinlagar - Vinprovning, hur man bedömer och beskriver vin, samt grundsmakernas samspel i dryck och mat, hur vi kombinerar mat och vin.
Steg 2
- Fördjupning av kunskaperna från steg ett, samt viktiga områden som tex Champagne, Bordeaux, Bourgogne, söta viner mm - Defekter hos vin. - Sommelierens roll på restaurang, sammanställning av vinlistor, lagar avseende alkoholhantering på restauranger.”
VILKA ÄR DE VANLIGASTE FRÅGORNA DU FÅR I DITT YRKE SOM SOMMELIER?
”De vanligaste frågorna jag får är om vinet man har köpt går att lagra och när man kan och ska dricka det vinet. Överlag kan man säga att de flesta viner som säljs idag på Systembolaget har redan lagrats hos producenten innan det transporteras och säljs - men visst finns det viner som man kan lagra längre om man vill” (Mer om vinlagring kommer vi prata om i senare del av Vinmagsinet, Red. Notering).
Har du frågor eller funderingar kring livet som Sommelier kommer du i kontakt med Maria via hennes företag Vinoduo. Och som tur är kommer vi få möjlighet att träffa Maria igen i senare delar av Vinmagasinet.
Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.