OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

KONSTEN ATT LAGRA VIN!


hero

VINMAGASINET - FRIDAY, 10 SEPTEMBER, 2021

VINMAGASINET

Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.


KONSTEN ATT LAGRA ETT VIN!

Att lagra vin är ingen ny företeelse - vad man vet med säkerhet är att både vinodling och vinlagring hade sin första blomstringstid redan under faraonernas tid i Egypten och intresset för detta har följt med oss in i vår moderna tid! Att njuta av ett vin som har lagrats precis rätt tid är något vi alla vinälskare strävar efter - helt enkelt att få till den ultimata smakupplevelsen. Men vilka viner passar för lagring och hur går man till väga om man vill lagra ett vin? Maximilian Hermelin är utbildad sommelier från Grythyttan och arbetar idag med att vägleda intresserade kunder i vårt eget showroom i Stockholm kring just lagring och kylning av vin och bjuder i denna del av Vinmagasinet på värdefulla tips till dig som vill börja eller precis har börjat att lagra dina favoritviner.


Vad innebär det egentligen att lagra ett vin?

”Att lagra ett vin innebär i grunden att få vinet att utvecklas till sin fulla potential av rätt textur och smaker. Helt enkelt att vinet ska smaka så bra som möjligt utifrån de förutsättningar vinet har från tillverkningen. För att lagra ett vin krävs det rätt miljö och klimat för att vinet ska mogna och utvecklas på rätt sätt. Miljön du väljer för lagring behöver ha en luftfuktighet på ca 65-75% och en stadig temperatur på runt 12 grader. Det behöver vidare vara mörkt där vinet lagras för att undvika exponering för UV-ljus samt att vinet behöver ligga still under lagringen. Denna beskrivna miljö ger den optimala förutsättningen för lagring av vinet och denna miljö får du lättast genom ett vinlagrinsskåp eller byggd vinkällare men det går även i teorin att lagra vinet i en mörk och sval källare om du har tillgång till det hemma - säkerställ dock att temperaturen är så jämn som möjligt. Om man inte lyckas med de rätta förutsättningarna för lagringen så kan vinet skadas. Exempelvis UV-ljus, för hög eller låg temperatur tillsammans med skakningar kan stressa vinet och har man otur och det har blivit ett äldre vin kan man till och med döda vinet. Detta märker man genom att det fantastiska vinet har ersatts till ett surt vin som påminner om vinäger. Ett vin som lagras kan i princip ligga hur länge som helst, det finns inget bäst före datum, men det kan förlora smak efter ett tag om det inte har de kvaliteter som behövs för att kunna lagra det. Ett vin som har höga tanniner, hög alkoholhalt, hög syra och mycket sötma är generellt de kvaliteter som gör ett vin lämpligt för att lagra. Ett vint med lägre alkoholhalt, exempelvis 8%, är ett exempel på vin som inte är lämplig att lagra.”imageimage


Men behöver man lagra vin?

”Vin som du köper från Systembolaget behöver oftast inte lagras - det har redan lagrats hos tillverkaren och är färdigt att drickas direkt om du önskar. Men det finns vin som faktiskt blir bättre med lagring, även om de har lagrats hos tillverkaren och det finns även viner som i flera fall behöver lagras - det vill säga kommer med förutsättningen att det behöver lagras - dessa behöver sin tid innan det kan förtäras. Men detta är självklart även en fråga om smak - kanske föredrar du unga viner eller så önskar du en mognare smak? För att veta exakt vilka vinet som behöver lagras innebär att du behöver läsa på innan om just det vinet. "


Hur vet man när det har lagrats tillräckligt länge?

”Det finns tyvärr inget generellt facit! Ett tips är att läsa på forum, ta hjälp av andra vinintresserade och sen chansa helt enkelt. Läs gärna vad andra har delat för erfarenhet men över lag kan du ta med dig att det är en chansning - kanske har du lagrat det för länge eller för kort - men ju mer du tränar, desto mer tur kommer du få! Vi hoppas du fått med dig tips på vägen till ditt perfekt lagrade vin! Vi vill gärna hjälpa dig om du har frågor eller funderingar, tveka inte att ställa dem till Maximilian i vårt showroom i Danderyd eller så kontaktar du oss via mail på info@vinlagring.se eller telefon 08-755 95 90. Lycka till!”