Guide – Dekantering

Guide – Dekantering - Vinlagring.se

Monday, 23 August, 2021
- Vinlagring

Att dekantera vinet innebär att man luftar vinet. Genom att utsätta vinet för syre startar man en oxideringsprocess som hjälper till att omvandla ungdomliga aromer till att bli mer utvecklade. Fler aromer släpps lös i processen och doften av vinet blir större vilket gör att vinet kommer att smaka bättre.För att processen ska sättas igång ordentligt behöver vinet som sagt exponeras för syre och då räcker det inte med att enbart öppna flaskan och låta den stå öppen utan vinet måste verkligen ”utsättas” för att effekten ska införliva i vinet. Genom att hälla vinet längs med kanten på en karaff och därefter snurra karaffen ett par varv och låt sedan vinet stå i karaffen, minst 30 minuter.

Ju strävare och fylligare vin du har valt, desto längre bör vinet luftas. Vinkaraffer är utformade med en bred botten och en vid hals för att ge så stor kontaktyta som möjligt mellan vin och syre. Du kan även lufta vinet genom att hälla det längs kanten av ett stort vinglas och därefter snurra vinet ett par varv, utan förberedelse och karaff. Detta kan vara fördelaktigt om du ska lufta ett riktigt moget vin då dem inte ska luftas för lång tid då det finns risk att de oxiderar alldeles för snabbt och du då löper risken att aromer hinner gå förlorade.

Så vilka viner passar då bra att lufta? I princip alla röda viner tjänar på att luftas. Detta gör att vinet upplevs mindre strävt och självklart känner du även alla ljuvliga aromer desto mer. Men det finns även vissa vita viner som får mer doft och smak om de luftas innan servering. De viner som har hög sulfithalt och svaveldoft är extra fördelaktiga att lufta då doften kan rensas bort genom luftning. Det är också ofta fördelaktigt att lufta viner på bag-in-box innan servering.

Boxviner har mer sulfiter tillsatta för att inte oxidera i förtid samt är ofta ungdomliga vilket gör att de mår bra av att luftas. Att lufta mousserande viner bör man dock se upp med då bubblorna riskerar att försvinna. Men unga, knutna champagner kan arommässigt må bra av att luftas, så vill du prova rekommenderas det att iaktta stor försiktighet och att använda väl kyld champagne.

En absolut fördel dekantering har är att du kan få bort vinets fällning i samband med det. Fällning är inte farligt men det gör att vinet ser grumligt ut och kan få en lite bitter smak. Om du har tänkt dekantera ett vin så bör du först låta flaskan stå upp i ett dygn. Detta för att sedimentet ska stabilisera sig på botten vilket gör dekanteringen lättare. Ha gärna en ljuskälla under flaskhalsen och se till att hälla vinet försiktigt för att undvika att få fällning i vinet.

 

 

Produkter för dekantering
 1. Karaff Mamba
  Riedel Karaff Mamba
  4 999 kr
 2. Conundrum 37,5 cl
  BOXinBAG Conundrum 37,5 cl
  425 kr
 3. Dekanteringskaraff 0,75l
  Eva Solo Dekanteringskaraff 0,75l
  599 kr
 4. iFavine iSommelier Pro Svart
  iFavine iFavine iSommelier Pro Svart
  Reducerat pris 4 399 kr Ordinarie pris 10 999 kr
 5. Ifavine Isommelier
  iFavine Ifavine Isommelier
  5 999 kr
 6. iFavine iSommelier Pro Vit
  iFavine iFavine iSommelier Pro Vit
  Reducerat pris 4 399 kr Ordinarie pris 10 999 kr