OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

GUIDE - DEKANTERING


hero

VINLAGRING - MONDAY, 23 AUGUST, 2021

GUIDER

image

ATT DEKANTERA VIN


Att dekantera vin innebär att man luftar vinet. Genom att utsätta vinet för syre startar man en oxideringsprocess som hjälper till att omvandla ungdomliga aromer till att bli mer utvecklade. Fler aromer släpps lös i processen och doften av vinet blir större, vilket gör att vinet kommer att smaka bättre. För att processen för dekantering ska sättas igång ordentligt behöver vinet som sagt exponeras för syre. För att vinet verkligen ska ”utsättas” för syre räcker det dock inte att enbart öppna flaskan och låta den stå. För att lufta vin med bästa effekt ska du hälla det längs innerkanten på en dekanteringskaraff. För att effekten av dekantering ska införlivas ordentligt ska du sedan snurra karaffen några varv för att därefter låta det stå i minst 30 minuter.


LUFTA VIN PÅ OLIKA SÄTT


Det finns olika sätt att lufta vin. Hur länge ett vin dekanteras beror på vinets karaktär - ju fylligare och strävare, desto längre bör det luftas. En vinkaraff syftar till att skapa så stor kontaktyta som möjligt mellan vin och syre och är utformad med bred botten och vid hals. Om du inte har en karaff går det också att lufta vinet genom att hälla det längs kanten på ett stort vinglas för att sedan snurra det ett par varv. Den här metoden för dekantering av vin är fördelaktig om du har ett vin som är riktigt moget och som därför inte behöver dekanteras under lika lång tid. Riktigt mogna viner löper risk att oxideras alldeles för snabbt, vilket innebär att det finns en risk att aromerna hinner gå förlorade.

image

image

LUFTA RÖTT VIN OCH ANDRA VINER


Så vilka viner passar då bra att lufta? Rött vin tjänar i princip alltid på att luftas. Detta gör att vinet upplevs mindre strävt och självklart känner du även alla ljuvliga aromer desto mer. Men det finns även vissa vita viner som får mer doft och smak om de luftas innan servering. De viner som har hög sulfithalt och svaveldoft är extra fördelaktiga att lufta då doften kan rensas bort genom dekantering. Det är också ofta fördelaktigt att lufta viner på bag-in-box innan servering.


Boxviner har mer sulfiter tillsatta för att inte oxidera i förtid samt är ofta ungdomliga vilket gör att de mår bra av att luftas. Att lufta mousserande viner bör man dock se upp med då bubblorna riskerar att försvinna. Men unga, knutna champagner kan arommässigt må bra av att luftas, så vill du prova rekommenderas det att iaktta stor försiktighet och att använda väl kyld champagne.

image

image

FÅ BORT VINETS FÄLLNING


En absolut fördel dekantering har är att du kan få bort vinets fällning i samband med det. Fällning är inte farligt men det gör att vinet ser grumligt ut och kan få en lite bitter smak. Om du har tänkt dekantera ett vin så bör du först låta flaskan stå upp i ett dygn. Detta för att sedimentet ska stabilisera sig på botten vilket gör dekanteringen lättare. Ha gärna en ljuskälla under flaskhalsen och se till att hälla vinet försiktigt för att undvika att få fällning i vinet.