Grand Cru blanc de blancs och Grand Cru Blanc de Noir.
Letar du efter riktigt bra chardonnay och pinot noir champagne av grand cru klass, så är R&L Legras och Francois Secondé två givna val skulle jag säga.
Att ta Legras till förrätten med lite ostron eller någon annan elegantare maträtt är en bra öppning på nyårsaftonen. Ska du sedan ha ytterligare en champagne under kvällen till en kraftigare maträtt så är blanc de noir från Francois Seconde ett lysande val.
1. R&L Legras Brut Blanc de Blancs Grand Cru är husets instegscuvée som visar stor elegans i sin chardonnay. Champagnen produceras i den lilla grand cru byn Chouillys i Cote de Blancs.
En cuvée som dessutom representerade på merparten av de franska Michelin krogarna, samt är producenten bakom Guldkulas blanc de blancs.
2. La Loge Grand Cru är en krämig blanc de noir i perfekt balans som produceras i grand cru byn Sillery. Bland Secondé-producenterna så är Francois utan tvekan den bästa producenten och i just Sillery är han kungen själv.
R&L Legras Brut Blanc de Blancs Grand Cru
Mousserande vin från Champagne, Frankrike
589 kr/flaska
3534 kr/låda
François Secondé Blanc de Noirs La Loge Grand Cru
Mousserande vin från Champagne, Frankrike
579 kr/flaska
3474 kr/låda
R&L Legras ligger i byn Chouilly som ligger strax öster om Épernay.
Dom odlar endast grand cru chardonnay och tillverkningen ligger på blygsamma 150.000 flaskor.
Det handlar om fem olika cuvéer, plus deras roséchampagne som produceras.
Stilen på deras viner är relativt fruktdrivna och något smöriga i stilen med mycket exotiska frukter.
R&L Legras hade sin början 1808 då Honoré Legras grundade en av de vackraste domänerna i Côte des Blancs.
I sex generationer har man arbetat med sina viner och lyckats expandera i en lagom takt där man kombinerat långa traditioner med modern teknik. Allt vinifieras på gården.
Det oklanderligt drivna företaget äger nu tjugoen hektar av Chouillys finaste vingårdar. Monsieur Barbier, som på flera sätt var en stor man, styrde företaget. Idag driver hans son Julien detta modellföretag med en framgångsrik blandning av moderna och traditionella vinifieringsmetoder.
François Secondé kommer från den lilla byn Sillerys som ligger en liten bit sydost om Reims. François Secondé är Sillerys okrönte kung, där han med sina fyra hektar mark gör förstklassiga viner med en underbar cru-karaktär.
François Secondé är en oberoende vinproducent (Vigneron indépendant) och den enda skördare (récoltant manipulant) och champagneproducent av ren Sillery Champagne. Produktionen är blygsamma 30.000 flaskor om året.
Redan som 14-åring började han arbeta som lärling innan han blev vingårdsbonde. Till en början hyrde han mark för att producera sin första champagne, men 1972 köpte sin första hektar och några år senare utökade han till 3 hektar för att skapa sin egen champagne.
Idag består vingården av två delar grand cru pinot noir och en del grand cru chardonnay. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 37 år och odlas på ett hållbart sätt.