VIOGNIER
DEN GRÖNA VITVINSDRUVAN AV ARTEN VITIS VINIFERA
Druvan ger fylliga viner med inslag av persika, tropisk frukt och jasmin. Den har ofta en låg fruktsyra. Det gör att den passar väldigt bra till stekt lax med klyftpotatis, parmesan och kycklingrätter.
HISTORIA
Under 1980-talet fanns druvan nästan uteslutande i norra Rhônedalen i Frankrike. Den odlades inte lika mycket och det berodde på att den gav ojämn kvalitet på grund av att en var känslig för virusangrepp.
IDAG
Nu odlas denna smakrika Viognierdruvan i många olika länder. Bland annat Frankrike, Italien, USA och Sydamerika. Några av de mest kända distrikten är Rhône och Languedoc-Roussillion.
MYCKET KARAKTÄR
Viognier ger vin som ofta kännetecknas med sin gula färg och med en aromatisk, blommig doft. Inslagen av jasmin, aprikos, ananas, mango, päron och vit persika gör att vinet ofta används för att ge neutralare viner.
BLANDAS
I Franska Côte-Rôtie är det tillåtet att blanda druvan med andra viner. I det röda Syrah-vinet kan man blanda i upp till 20% av druvan, för att få djup i färgen på vinet, samt en blommig arom av viol.