OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

DRUVKOLLEN: VERMENTINO


hero

VINLAGRING - TUESDAY, 02 MARCH, 2021

DRUVKOLLEN

AROMATISK OCH FRISK


Vermentino odlas främst i södra Frankrike, nordvästra Italien, Korsika och Sardinien. De mest kända distrikten är Piemonte, Toscana och Ligurien. Druvan är lätt, aromatiskt blommig med friska, örtiga viner som ofta inte bör lagras, de förändras lite över tid. Det förekommer dock sötare och mousserande varianter av vinet. Passar utmärkt till fisk, skaldjursrätter, eller till pastarätter med mycket citrus.

image

image

SÖTA, MOUSSERANDE & TORRA VINER


Vermentino fanns först på den franska ön Korsika redan tidigt 1200-tal. Namnet tros ursprungligen komma från det italienska ordet för jäsning ”fermento”. Som många andra druvor gör så odlas den i andra distrikt och den trivs väldigt bra intill kusten, vilket gör den ganska självklar intill Frankrikes kust. Vad man kanske inte vet är att druvan odlas i många andra länder, ganska vitt spritt. Libanon, Australien, USA och Brasilien är bara för att nämna några. I Sardinien gör man alla tre varianter av druvan - söta, mousserade och torra viner.För att få vermentinodruvan att bli ett fylligare vin genomgår den malolaktiskt jäsning där äppelsyran blir en mjukare mjölksyra. Ibland fatlagras vinet för att få en fylligare och mustigare smak.

Eftersom den är en ganska tunnskalig druva som blommar väldigt tidigt, gör den druvan ganska känslig. Det tunna skalet gör också att den ibland kan löpa större risk för att utsättas för mjöldagg. Det milda tempererade värmen gör druvan gott.


I Druvkollen bjuder vi dig på smakrika druvor från världens alla hörn och vingårdar. Torra, fruktiga eller sträva - vi älskar dem alla. Välkommen att lära dig om druvorna bakom dina favortviner!