DEN BLÅ SKÖNHETEN
Den klassiska blå druvan, Sangiovese, som odlas i många länder, är mest känd från Toscana, Italien. Den odlas i många andra länder också, bland annat Chile, Rumänien, USA, Australien och Argentina.
KRYDDIGA AROMER
Smaken är frisk och stram, med toner av bland annat körsbär, plommon, choklad, tobak och kaffe. Eftersom vinet är stramt går det också fint ihop med färsk tomat och örter - tänk till en Bruschetta!
Lite enklare viner av sangiovesedruvan är ofta friskare och har en tydligare strävhet. Då kanske du vill kombinera det ihop med en syrligt lagrad hårdost.
BRA TILL VILTKÖTT
Det passar fantastiskt bra till mustiga kötträtter och viltkött. Om vinet däremot har lagrats på ekfat blir smakerna betydligt kraftigare och då kommer aromen av rostat kaffe och mörk choklad fram. Det är en fin druva att välja om du är ute efter ett kryddigt och lite mustigare vin.