RIESLING
Säg ”riesling” och det vattnas i munnen hos vinentusiaster världen över. Vinet är både friskt och fruktigt och har en perfekt balans mellan syra och sötma. Riesling har upplevt lite av en renässans på senare år och kan kombineras med de allra flesta maträtter. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Välkommen till Druvkollen!
HISTORIA
Druvan omnämns redan år 1435 i Tyskland och ökade stadigt i popularitet kommande århundraden. I slutet av 1800-talet var priserna ofta högre än de berömda Bordeaux-vinerna. Efter en svacka under vissa perioder under 1900-talet (bland annat beroende på världskrigen) har nu vinsorten återhämtat sig starkt och är numera väldigt populär igen.
SMAK, DOFT & KLIMAT
Riesling har en hög fruktsyra och smaken och doften associeras med äpple, päron, citrus, honung, lime, blommor, persika och petroleum. Druvan behöver tid på sig att nå sin fulla potential. Ett varmt klimat gör att druvan mognar tidigare än optimalt. Riesling trivs i ett kallt klimat på en stenig och fattig mark. Druvan mognar jämförelsevis sent på året och skörden sker ända in i november/december.
VAR ODLAS RIESLING?
Tyskland är världens största producent och är rieslinglandet nummer ett. I Mosel-distriktet odlas både söta och torra rieslingviner åt det lätta och friska hållet. Öster om Mosel hittar vi Rheingau med sina soliga sluttningar i söderläge. Här är vinerna ofta åt det torrare hållet. Ett tredje rieslingdistrikt i Tyskland är Pfalz som kallats för ”Tysklands Toscana”. Här tillverkas det bland annat fruktig riesling, ofta med en högre alkoholhalt än vinerna från Mosel/Rheingau.
INTE BARA TYSKLAND!
I Alsace (Frankrike) tillverkas det också känd riesling och dessa sorter kännetecknas ofta av kraft, fyllighet och torrhet. Vinet är friskt och syrligt och åldras fint med blom- och petroleumtoner. Andra länder som odlar riesling med framgång är USA, Nya Zeeland, Australien och Österrike. Sötman varierar men den karaktäristiskt höga syran känns igen i de flesta fall.
TILL MATEN
Druvan är så pass allround att den kan serveras genom en hel middagsbjudning med för-, huvud- och efterrätt. Den bredden är svår att finna hos någon annan druva.
TORR RIESLING
Riesling passar till fisk, skaldjur och salt kött. Servera gärna med syrliga (ej dominanta) tillbehör. Passar också till milda och friska rätter. Rieslingens friska syra är trevlig att kombinera med viss sälta.
HALVSÖT RIESLING
Kombinera med kryddstarka maträtter. Asiatiska och indiska rätter med drag i brukar passa perfekt. Har den starka rätten dessutom en söt glasering eller söta tillbehör är det full pott. En halvsöt riesling passar även bra till ost (brie och munster) och grönsaksrätter.
FULLT SÖTA RIESLING
Dessa passar bra till fruktiga och söta desserter. Vill du bara sitta och läppja på ett vin eller är ute efter en sällskapsdryck föredrar många en fullt söt riesling.
GLAS FÖR RIESLING
Ett passande glas har med fördel en relativt smal midja med rak form. Kupan får gärna vara något begränsad och öppningen relativt liten för att lyfta fram syran och fruktigheten. Vi har flera glas för ändamålet, exempelvis Riedels Reislingsglas i 2-pack.
PASSAR DET ATT LAGRA?
Utan tvekan. När vinet lagrats framträder ofta en behaglig doft av petroleum. Över tid utvecklas också honungstonerna tydligare. Det är inte ovanligt att lagra riesling i över 10 år. Riesling är en av de viner som passar absolut bäst att lagra!