Att kombinera vitt vin med mat ger oändliga val av recept att välja på - vitt vin passar ju till mycket! För att göra det lite lättare för dig att välja ett recept till fredagsmiddagen har vi tagit hjälp av sommelier Anja Slind-Näslund och valt ut ett riktigt gott alternativ - kantarelltoast med västerbottenkräm. Detta recept gifter sig fint tillsammans med en ekfatslagrad chardonnay från Bourgogne tack vare sina smöriga toner hälsar Anja.
KANTARELLTOAST MED FYLLIG VÄSTERBOTTENOST
En varm, stekt toast med kantareller, smakrika kryddor och med smakfylld västerbottensost låter ju fantastiskt. Kantareller och västerbottenost är så gott tillsammans!
- Tillagningstid 20 min
- Ungstemperatur 200º
- 8 bufféportioner
- 8 stycken toastbröd
- 450 gram kantareller
- 300 gram västerbottenost
- 4 matskedar smör
- 3 stycken schalottenlökar
- 2 vitlökar
- 2 matskedar timjan
- 1 tesked svartpeppar
- 1 tesked salt
FÖRBEREDELSER:
Sätt ugnen på 200º.
Dela sedan svamparna i lite mindre bitar, borsta de lite om det behövs. Värm sedan upp stekpannan och lägg i smöret. Stek upp svampen litegrann tills de har slutat släppa ut vätska.
Tillsätt sedan löken, vitlöken och stek ytterligare en stund samtidigt som du rör om. Blanda i timjan och krydda efter smak och tycke med salt och peppar. Rosta bröden lätt och skär bort lite utav kanterna. Om man vill så kan man steka bröden litegrann i smöret, fördela ut svampen över brödet och toppa rikligt med ost. Grädda sedan toasten i ugnen tills all ost smält ordentligt, ca 5-7 minuter.
Smaklig måltid!