OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

DRUVKOLLEN: PINOTAGE


hero

VINLAGRING - WEDNESDAY, 15 SEPTEMBER, 2021

DRUVKOLLEN

BJÖRNBÄR & PLOMMON


Pinotage odlas primärt i Sydafrika, det finns dock några andra odlingar utspritt runt om i världen. Bland annat Zimbabwe, Tyskland och Nya Zeeland. De mest kända distriktet är Stellenbosch. Druvan smakar fruktigt och har aromer av björnbär, plommon och rökt kött. Pinotage passar allra bäst till kötträtter med mycket smak. I Sydafrika finns det en tradition att avnjuta vinet tillsammans med torkat kött.

image

image

1925


Pinotage är Sydafrikas alldeles egna blå druva, som korsades fram redan 1925 i Stellenbosch av de två franska druvsorterna Pinot noir och Cinsault. Namnet Pinotage kommer från att man i Sydafrika kallade druvan Cinsault hermitage. Förutom i Sydafrika så finns det några mindre odlingar på Nya Zeeland och även i andra delar av världen, däribland Zimbabwe och Kalifornia.


STRÄV OCH KRYDDIG


Pinotage är en motståndskraftig druva som sällan drabbas av sjukdomar, men bringar inte heller så stora skördar. Den är lättodlad men har på grund av det ofta drivits till överproduktion. Vinerna som blir av Pinotagedruvan är ofta sträva, fruktiga och har kryddiga inslag. Ibland även med inslag av rökiga toner, men det förkommer inte lika ofta längre. Lite enklare varianter av druvan är ofta bäriga och friska viner.

image

I Druvkollen bjuder vi dig på smakrika druvor från världens alla hörn och vingårdar. Torra, fruktiga eller sträva - vi älskar dem alla. Välkommen att lära dig om druvorna bakom dina favortviner!