NEBBIA - DIMMA
Druvan mognar långsamt och behöver mycket sol, så dess placering är ypperlig för den mängden sol den får. Druvan har fått sitt namn efter det italienska ordet Nebbia, som betyder dimma. Detta efter att disitriket den odlas i blir väldigt fyllt av dimma om hösten.
ITALIENSK STOLTHET
De mest kända distrikten är Lombardiet, och Piemonte som ligger i Barbaresco. Den odlas i hela Piemonte, bland annat i Carema och där blandas den inte alltför sällan med andra sorter och kallas spanna. Österut tillverkar man ett vin som även kallat sfursat, som tillverkas av torkade druvor.
SMAK AV KÖRSBÄR OCH ROSOR
Nebbiolovinerna är ofta ljusa i färgen och doften påminner om körsbär med inslag av tjära, rosor och örter. Den är ofta väldigt sträv om den lagras en längre tid. Den friska smaken och höga syrahalten gör att den passar väldigt bra med en lagrad hårdost, kötträtter med mycket smak, tryffel och mustiga pastarätter.