OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

DRUVKOLLEN: GODELLO


hero

VINLAGRING - TUESDAY, 28 SEPTEMBER, 2021

DRUVKOLLEN

FRUKTIGT OCH CITRUSFYLLT


Godello odlas i norra Spanien och Portugal, där det mest kända distriktet är Galicien, Valdeorras DO. Druvan smakar fylligt och smakrikt. Ofta fatlagras vinet med aromer som gula frukter, citrus och mineral. Många tycker att den påminner en del om chardonnay. Godello passar väldigt fint till fisk, skaldjur och andra smakfulla kycklingrätter.

image

image

FATLAGRAD OCH FYLLIG


Druvan i sig är ganska neutral och det gör ibland att vinets ”terroir” tränger igenom och ger vinmakaren möjlighet att styra hur druvan ska smaka. Det finns alltså möjlighet att göra lätta och friska viner av druvan, eller fatlagra för att få den där fylliga karaktären. Första gången man kom över Godellodruvan, var den nästintill okänd och alltså en ganska anonym druva som nästan inte hann upptäckas.


image

Det startades ett projekt för att specifikt rädda druvan från utrotning och det gick ut på att stärka vingårdarnas produktion i Valdeorras. I dagsläget anses druvan vara en högkvalitativ druva som ger fantastiskt intensiva viner. De kan med fördel även lagras för extra fyllighet. Valdeorras är en av fem så kallade ”appellationer” i Galicien. Det vill säga att det är en specifik plats med unika egenskaper för omgivningen, geografiskt sett. I det området är jorden väldigt rik på skiffer vilket är det som gör mineral som en arom.


I Druvkollen bjuder vi dig på smakrika druvor från världens alla hörn och vingårdar. Torra, fruktiga eller sträva - vi älskar dem alla. Välkommen att lära dig om druvorna bakom dina favortviner!