UNGERSKA DRUVAN
Furmint är en grön druva som odlas i väldigt liten omfattning, faktiskt nästan uteslutande i Ungern. Den finns fåtal gårdar i Sydafrika, USA och Centraleuropa. Det distrikt som är nämnvärt och mest känt ligger i Tokaj, som tillhör Somló.
VINREGIONEN TOKAJ
Tokaj är en äldre vinregion som har odlats i Ungern sedan 1500-talet. De har en lite högre alkoholhalt och en frisk syra som smakar päron, rökig mineral, äpple och lite krydda. De är kraftfulla och lagras på fat eller i ståltank.
SÖTT VIN MED HÖG SYRA
Dessertvinet Tokaji Aszú får sin sötadruvmust genom att druvan skrumpnar ihop till ett russin och har då låtits angripas av ädelröta. Furmintdruvan har tjockt skal och hög syra, med hög sockerhalt. Perfekt för att göra just dessertvin på och de är väldigt lagringsvänliga.
TILL BÅDE FÖRRÄTT OCH EFTERRÄTT
Furmintdruvan passar bra till skaldjur och fiskrätter, om det är ett torrt vin av druvan. Det sötare vinet som görs passar bättre till dessert eller fruktfat med mögelost.