OM VINLAGRING

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

DRUVKOLLEN: CABERNET SAUVIGNON


hero

VINLAGRING - WEDNESDAY, 17 JUNE, 2020

DRUVKOLLEN

CABERNET SAUVIGNON

DEN BLÅ DRUVAN

Cabernet sauvignon är utan tvekan en an världens mest kända druvor. De har en arom av svarta vinbär, plommon, örter, gräs och cederträ. De odlas över hela världen och är oftast sträv med hög fruktsyra. Stämmer det verkligen att druvan har en arom av nyvässad blyertspenna?image

DRUVORNAS KONUNG

Jo, men visst stämmer det - nyvässad blyertspenna är faktiskt en av aromerna. Det lagras ofta på ett ekfat och det ger vinet inslag av mörk choklad, vanilj och kaffe. Med de aromerna i tanken kan man tro att den här franska druvan skulle vara betydligt sötare än den faktiskt är men Cabernet sauvignon är stramare än man tror och passar därför väldigt bra till stekt och grillat kött.


ODLING

Cabernet sauvignon odlas i de flesta vinländer, då den är anpassningsbar till både olika klimat och jordar. franska Bordeaux blandar man ofta druvan med andra typer av druvsorter, som Cabernet franc, Merlot och inte alltför sällan Malbec och Petit verdot.

image

image

Druvorna odlas i första hand på den västra delen av Bordeaux, där solvärmen ofta stannar kvar längre.
 Druvan behöver nämligen mycket värme för att kunna mogna. I Margaux, Pessac-Léognan, St-Julien och Pauillac finns de mest kända cabernetvinen.


Från Toscana kommer de mest kända Italienska cabernetvinen. Utanför Europa finns kända cabernetviner från Napa i Kalifornien, Margaret River i Western Australia och från Maipo i Chile. Druvan ger vanligtvis lite sträva, friska och fylliga rödviner, som oftast hittas under smaktyperna fruktigt/smakrikt och stramt/nyanserat.

image