AGLIANICO
DRUVAN SOM FRODAS I VULKANJORD.
Odlad i södra italien med smak av plommon och körsbär. Vi har djupdykt in i en av de bästa druvorna från fantastiska Italien!
DRUVAN
Aglianico är en blå druva som odlas i södra Italien, men även i mindre skala i Australien och USA. De mest kända distrikten är Kalabrien, Apulien, Kampanien och Basilicata.
TEORIER
Det finns mytomspunna teorier om att den har sitt ursprung i Grekland och det är en sägen som florerat sedan 1500-talet. Detta är utan tvekan den mest odlade druva i södra Italien, då den är mycket tålig mot svampsjukdomen mjöldagg. Den ger med andra ord rik skörd.
SMAKEN
Druvan ger mycket koncentrerad smak och de gör sig verkligen för att lagras en längre tid. Smaken är frisk med arom som plommon, mineral, svart te, körsbär, tobak, cederträ och kaffe.
HÖG SYRLIGHET
Den passar onekligen bra tillsammans med höstiga maträtter, såsom kötträtter, gräddiga såser med svamp och kompletterar feta rätter med sin höga syrlighet. Eftersom den trivs bra i vulkanjord får den sin rökiga smak i det kända distriktet i Kampanien och Basilicata.
VULKAN?!
Vid vulkanen Monte Vulture i Basilicata odlasr man druvorna på en väldigt hög höjd, därför att det ger vinrankorna den svalka som vindarna på den höjden kan ge. Druvorna får mycket sol och eftersom temperaturen skiftar, får druvan en långsam mognadsprocess.
INTENSITET
Ett Aglianico-vin som lagrats länge är mycket strävare än de flesta andra röda viner. Tack vare att vinet har en rejäl intensitet, kan det lagras på ekfat utan att fatet tar över smaken. Att ett Rosévin på Aglianico är svårt att hitta, beror på att de ofta är strama och torra. Trots det ses druvan som en av Italiens mest fantastiska och lovande druvor.