Från frö till vin – på ett svenskt vis!

Är man som vi, högst intresserade av vin, så är en inbjudan till en vingård med vinvandring och möjlighet att få smaka bakom kulisserna samma känsla som att få guldpasset till chokladfabriken. Addera att vingården ligger i Sverige och att vi blir guidade av vår vinkunniga sommelier Maria Dahl (vinoduo länk) så befinner vi oss i ett riktigt lyckorus.

Med detta som bakgrund tar vi i denna omgång av Vinmagasinet med er på en resa från frö till vin på en vingård – på ett svenskt vis! Välkommen till Penningkullen i Halland och Ästad vingård.

Solaris – en svensk historia


På en grusås kallad Penningkullen i Hallands län finner du inte mindre än 15 000 vackra exemplar av vinstockar med druvan Solaris – en grön druva med hög syra hög, tålighet mot minusgrader och bra resistens mot mögel och fukt. Med dessa egenskaper är det tydligt att denna druva är optimalt anpassad för vinodling i vårt kalla, nordiska klimat och med placering på en grusås kallad Penningkullen i en sydvästlig riktning har Ästad vingård lyckats producera ekologiskt, mousserande vin från sina Solaris-vinstockar sedan 2014. Är du sugen på att smaka erbjuds detta vin endast genom vingårdens vinprovning tillsammans med en erfaren sommelier – i vårt fall fantastiska Maria Dahl.

Underhållet

Stockarna är 10 år gamla men klassas som unga. I februari klipper man ner allt förutom en enstaka arm som man sparar från fjolårets skott. På själva armen sparar man sedan 6-8 skott som ger klasar. När de börjar sava så böjer man ner den – akta här, för man vill ju inte vara den som böjer sönder en arm️.

Hur hanterar man svenska kylan?

När det är på väg att bli frost så finns det ett sprinklersystem på Ästad som känner av när temperaturen börjar sjunka och det börjar gå mot +1. Då sätts ett larm igång och sprinklern skapar en mist som bildar ett istäcke över knopparna, så det aldrig blir under en plusgrad för knoppen. Det är inte överallt i vinvärlden man får använda vatten, exempelvis inte i Frankrike, där får man endast använda oljefat och elda med istället för att värma rankorna.

Blomning


Efter knoppen är det dags för blomningen, i år är det sen knoppning och blomning, det ligger ca 3 veckor efter i år. Vanligtvis blommar det vid midsommar. Efter blomning blir blommorna till klasar. Klasarna som inte blivit med tillräckligt söta druvor använder Ästad Vingård till vinäger och smaksättning i deras restaurang.

På Ästad Vingårds vinfält, gödslas med gröngödsling, alltså klöver och baljväxter istället för konstgödsel.

Från vinstock till flaska


Själva skörden av druvorna tar ca 3-4 dagar att genomföra och det är ett tungt arbete som genomförs. Det är frivilliga som är med och skördar och arbetet pågår i några dagar beroende på mängden rankor. Innan man kan starta med själva skörden kollar man tillsammans med vinmakaren hur sockerhalten från druvan är och vad druva smakar.

Det är vinmakaren som bestämmer när det är dags att skörda, baserat på vad slutprodukten ska bli och hur det är tänkt att vinet ska smaka. Man testar att med en liten mängd druvsaft smaka av och gör det på flera olika ställen i odlingen för att veta exakt sockerhalt. Skörden sker sedan i skiftet mellan september och oktober.

Från druva till vin - jäsning och buteljering


I huvudsak tillverkas bara mousserande vin på den gamla traditionella metoden. Det innebär att en andra jäsning sker på flaska och det är sedan den flaskan som man köper hem.

Det finns bara gröna druvor på Ästad, där druvorna sedan pressas direkt. Druvorna går nästan sönder av sin egen vikt men man har även hjälp av en speciell ballong för att underlätta och att spräcka dem ordentligt. Efter det ligger druvorna i en tank i ett helt dygn.

Dag två flyttas de sedan till en ny tank för jäsning och där tillsätter man jäst. Efter denna proceduren har man i princip ett färdigt vin, på bara 4 veckor. Då blir det ett stilla vin. För att få till ett mousserande vin låter man den andra jäsningen ske våren efter. Målet är låta vinet jäsa i 48 månader, på sin andra jäsning, innan man avnjuter vinet.

I den andra jäsningen sätter man till jäst så det blir ett slags tryck i flaskan – hela 3,5 bar i tryck per flaska. Jästfällningen får vara minimum i 9 månader. Man vrider vinflaskan ett åttondelsknyck varje dag i fyra veckor, för att få jästfällningen att samlas nere i flaskhalsen.

Slutligen
Efter det tar man av kapsylen och då försvinner all jäst ut ur flaskan. Man sätter sedan på korken och grimma, för att sedan avsluta med folie. Folie används traditionellt för att visa nivån av vin i flaskan, då det kunde variera och vara lite olika.

Ståltank, franska ekfat eller betongägg?

Det är olika faktorer som avgör om de väljer att en ståltank, franska ekfat eller betongägg till druvorna. Bland annat beror det på hur växtåret och skördens druvkvalitet ser ut. Det vi vet och som vi tycker är så häftigt och unikt är att Ästad enbart gör vin på sina egna odlade druvor.

Avslutningsvis

På Ästad Vingård finns tre vinmakare som arbetar tillsammans i ett team. Vinmakare Claes Bartoldsson är den som i huvudsak leder hela arbetet på vingården.

Hur många flaskor blir drickbara? 2018 blev det 12,6 ton. Man behöver ca 1,5 kg druvor för en flaska vin.

Stort tack till Ästad Vingård och Maria Dahl för en rundtur på en av Sveriges fina vingårdar, ett måste att besöka för alla vinintresserade!

Läs mer om ästad vingård här: www.astadvingard.se