Sabrering - förteelsen, utförandet och historian!

Sabrering - förteelsen, utförandet och historian! - Vinlagring.se

Monday, 27 September, 2021
- Vinmagasinet

Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.Hur uppstod förteelsen?

Vid särskilt festliga tillfällen som nyårsafton eller vid bröllop är det inte ovanligt att man vill spexa till det lite vid öppnandet av Champagnen och drar fram en sabel för att öppna flaskan på ett häftigt och lyxigt sätt. Vid närmare eftertanke kanske det låter lite mer märkligt än lyxigt egentligen- hur kommer det sig att detta blivit ett relativt vanligt sätt att öppna champagne på?
Sabrering av champagne är en gammal tradition och därför finns det inget som gör att man garanterat vet bakgrunden till varför, utan de förklaringar som finns är bundna till myter och legender. Men för skojs skull, låt oss ta ett djupdyk ner i några av dessa legender och se vad som sägs! De mest kända myterna kan kopplas till Napoleon Bonaparte som ska ha sagt: ”Champagne! Vid seger förtjänar man det; i nederlag behöver man det.” En legend kopplas till att invånare från någon stad Napoleons soldater har försvarat har kastat champagneflaskor till soldaterna för att fira deras seger. Och eftersom soldaterna fortfarande satt till häst hade de svårt att ta av grimma och kork och då blev lösningen att de drog sin sabel vid flaskans hals för att kunna dricka av champagnen och vara med och fira. En annan legend kopplar dock ihop myten med nederlag. Där hävdas det att Champagnehandlaren Charles-Henri Heidsieck har ridit in i Moskva på sin vita hingst innan Napoleon anlände med sina arméer redo med champagneflaskor och sin beställningsbok för att fira vilken sida som än skulle segra. Och eftersom Napoleons sida förlorade var det ett sådant tillfälle där hans soldater levde efter hans kända citat och ”behövde” trösta sig med champagne. Oavsett vilken av dessa legender har något med det hela att göra eller om sanningen är en helt annan så är det helt klart en rolig tradition att utföra vid rätt tillfällen, men det är också viktigt att se till att du kan utföra det korrekt så det hela går säkert till.Att sabrera är trots historian ganska enkelt och speciellt är det ju festligt. Det är viktigt att tänka på och ha respekt för att flaskan kan explodera och du riskerar att skada inte bara dig själv utan även din omgivning om du inte är försiktig och genomför sabreringen tryggt och korrekt. Glasflaskorna består av två sammansvetsade delar, detta syns på flaskans sida där du kan se skarvarna. Eftersom champagne jäser i flaskorna, har de ett tryck på ca fem-sex bar och trycket i flaskan är avgörande för att man ska kunna sabrera. Den svagaste punkten på flaskan är skarven där flaskan möter klacken där grimman sitter fast och håller korken på plats. Det är trycket i flaskan som gör att flaskan gå av och inte hur hårt du slår i till den, att slå till för hårt kan snarare leda till att flaskan exploderar och omgivningen riskerar att skadas.Utförandet

Se till att din flaska är väl kyld. Då kommer det spruta mindre och bli mer vin kvar i flaskan efter sabreringen. Ta bort grimman och hela folien runt flaskhalsen, detta gör det enklare att hitta skarven och träffa rätt. Håll flaskan i botten och vinkla sedan flaskan bort från kroppen, se även till att ingen står framför eller vid sidan om dig. Se till att en skarv ligger överst, känns efter och välj den skarv som känns tydligast när du tar på den. Sedan lägger du ditt sabreringsverktyg med den trubbiga sidan av bladet mot flaskhalsen.
Se till att hålla flaskan stadigt och för sedan verktyget upp längs skarven på flaskan i en bestämd rörelse. Sikta gärna en bit bortom flaskan och se till att fullfölja ditt drag även bortom flaskans topp. När ditt verktyg träffar den punkt där skarven på flaskan möter klacken kommer korken skjutas iväg ihop med glaset med ett ploppande ljud. Träffar du rätt får du ett kliniskt rakt snitt utan risk för att glas faller ner i flaskan pga det höga trycket som utsatts, men även om snittet skulle ge ett fulare snitt är glassplitter ändå inget att oroa sig för.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Steg för steg

Sabrering


Steg 1 - Ta av folien Det är viktigt att flaskhalsen är fri från folien så att sadeln kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.


Steg 2 - Ta av korgen Precis som med folien behöver även metallkorgen tas av från korken. Var försiktig så inte flaskan poppar i förtid!


Steg 3 - Håll flaskan & placera sadeln Håll flaskan stadigt runt botten. Placera sabeln vid flaskans mitt och håll den rakt mot flaskkroppen. Du ska träffa den lilla glasläppen högst upp på flaskans topp.


Steg 4 - Dra sabeln Dra försiktigt men bestämt sabeln längs flaskhalsen. Det är viktigt att du fullföljer hela rörelsen och stannar först när du är förbi flaskan med sabeln.


Steg 5 - Häll upp Nu kan du servera dina gäster och njuta tillsammans!Viktigt att tänka på!

- Se till att flaskan är väld kyld, 6 grader är en perfekt temperatur.
- Skaka inte flaskan.
- Dra inte sabeln över flaskan innan du ska sabrera. Detta ökar risken för misslyckande!
- Var försiktig! Misslyckas hellre än att ta i för hårt. Korken kan flyga upp till 30 km/h.
- Låt dina gäster stå bakom dig för att minimera risken för skador.Utvalda produkter
 1. Champagnesabel Napoleon
  Champagnesabel Napoleon
  2 480 kr
  Ej i lager
 2. SABEL SCIABOLA
  BOXinBAG Sabel Sciabola
  Reducerat pris 1 755 kr Ordinarie pris 1 825 kr