Champagne - är det värt det?

Champagne - är det värt det? - Vinlagring.se

Wednesday, 05 May, 2021
- Vinmagasinet

Vinmagasinet är serien för oss som aldrig får nog av vin. Vi som bara vill djupdyka i smakerna, druvorna, färgerna och historian. Under året tar vi på Vinlagring med er på en brokig resa ifrån druva till färdigt vin tillsammans med våra utvalda, vinkunniga sommelierer, där vi njutningsfullt kommer fokusera på alla delar som bidrar till den ultimata upplevelsen av vin. Välkommen till Vinmagasinet.Visst är Champagne värd varenda krona!

Mousserande – denna fantastiskt bubblande och lyxiga dryck. En dryck som många vinproducenter världen över vill sätta sin prägel på och där det kändaste distriktet av dem alla är det mytomspunna Champagne i Frankrike. Den mousserande drycken som produceras här är både kändare och dyrare än andra mousserande – men är kostnaden värd det? Vi ställde frågan till vår kunniga och livsnjutande Anja Slind-Näslund, utbildad sommelier och tidigare bosatt i Frankrike under 15 år.Så Anja, varför är champagne så dyrt, och är det värt det?


”Absolut! Tillverkningsprocessen är både tidskrävande och dyr vilket gör denna dryck till ett riktigt hantverk! Dessutom är odlingen i Champagne reglerad och varje år bestäms hur mycket vindruvor man får skörda - det innebär att vinbonden inte får plocka hur mycket som helst vilket man får i andra regioner och länder. Vindruvorna skall dessutom plockas för hand, och man får inte pressa hur mycket druvjuice man vill. Detta säkerställer en mild pressning av klasarna och hög kvalitet.