Vinlagringsguide

Vinlagringsguide - Vinlagring.se

Monday, 14 September, 2020
- Vinlagring

Vinlagringsguide från Vinlagring

Vinentusiast eller nyfrälst vinsmakare?

I denna guide tar vi upp vanliga funderingar kring vinlagring. Häng med!

Varför lagrar man vin?
Vinet lagras för att utveckla sin arom till fullo och därmed få fram vinets hela register. När du lägger en vinflaska på lagring sker flera kemiska reaktioner. Under lagringsprocessen reagerar vinets beståndsdelar med varandra vilket förändrar vinets smak och doft. Vinet går igenom flera olika faser under lagringsprocessen.

Ofta upplevs det att ett lagrat vin är mjukare och har en större nyansrikedom än ett ungt vin. Syror och strävhet rundas av och vinet smakar harmoniskt. Många upplever att vinet sitter ihop bättre - som en helhet. Andra föredrar ett ungt vins syra och tydliga smak av frukt och bär. Det finns helt enkelt inget facit!

Ska jag lagra alla viner?

Du behöver inte lagra alla viner. Det finns viner som utvecklar sina aromer och smaker över tid och således mår bra av lagring. Andra viner säljs drickfärdiga och då har producenten lagrat vinet så länge de tycker är lämpligt för att smaka bra direkt vid köp. Viner med hög syrehalt passar bra att lagra. Syrligheten kommer successivt minska över tid vilket ger vinet en god mjukhet och rundhet. Viner med låg syra från start lämpar sig inte lika bra att lagra.

Vinintresserade utvecklar en känsla för vilka viner som mår bra av att lagras i takt med att kunskapen och vinintresset ökar. Du kan också fråga andra vinkunniga eller hitta information på importören eller producentens hemsida om du är osäker på vad som gäller för ett specifikt vin.

Är det skillnad på att lagra rött och vitt vin?

Röda viner är generellt sett mer hållbara än vita och innehåller en större andel tanniner än vita viner. Tanninerna och färgen har en konserverande effekt. Kraftfulla och fylliga rödviner med hög fruktsyra passar särskilt bra att lagra. Lagringsvänliga röda alternativ är bland annat bordeaux-, bourgogne- och rhôneviner. Även kraftfulla italienska viner passar utmärkt att lagra, exempelvis barolo.

Syrliga vita viner, exempelvis en bra riesling, blir mjukare och rundare när de lagras vilket många uppskattar. De kan ibland upplevas som lite skarpa i ung ålder. Dessertvin och champagne är andra favoriter som vinner på lagring. Vissa viner lever på sin ”ungdomliga charm” och blir sura och kärva med åldern.

Till sist…

- Lagrar du många flaskor av en sort kan du med jämna rum smaka av vinet och göra din egen bedömning när det är fulländat.
- En grundregel är att leta efter viner från bra årgångar och erkända vinproducenter om du söker efter viner som vinner på lagring
- Hög alkoholhalt och sötma är bra förutsättningar för lagring. Socker är ett bra konserveringsmedel som bidrar till en långsam mognadstakt.


Hör av dig!

Om du har frågor kring någon av våra produkter (exempelvis våra vinkylar, vinlagringsskåp eller vinkällare) får du gärna höra av dig till oss på info@vinlagring.se eller slå en signal på 08 – 755 95 90. Hos oss får du alltid rådgivning utifrån dina specifika behov och önskemål!